Category: Ελληνικά

Οζ Καραχάν: Υποψήφιος για Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Οζ Καραχάν - Ευρωπαϊκές εκλογές

Ελληνικά / Türkçe / English

29.02.2023 – Η Ένωσις Κυπρίων αποφάσισε να στηρίξει το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και τη λίστα του για τις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους Δήμους που θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου 2024.

Διαβάστε περισσότερα →

Η «Διακήρυξη Παγκύπριας Κινητοποίησης» παραλαμβάνει το Τιμητικό Βραβείο 2023

Declaration of Pan-Cyprian Mobilization

29.12.2023 – Η Ένωσις Κυπρίων απονέμει Τιμητικά Βραβεία για να αναγνωρίσει τις συνεισφορές Κύπριων ατόμων ή οργανώσεων στον αγώνα μας για την ανεξαρτησία. Τα Τιμητικά Βραβεία της Ένωσης Κυπρίων απονέμονται εις μνήμην του ηγέτη της Κυπριακής κοινότητας Δρ. Ιχσάν Αλή, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στον λαό του και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Διαβάστε περισσότερα →

Η Ένωσις Κυπρίων κυκλοφορεί το podcast «Liberate Cyprus – Defeat Imperialism».

Kıbrıs'ı Kurtar - Emperyalizmi Yen

26.12.2023 – Ως Ένωσις Κυπρίων, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την έναρξη του podcast μας «Liberate Cyprus – Defeat Imperialism» (Ελευθερώστε την Κύπρο – Νικήστε τον Ιμπεριαλισμό). Πιστεύουμε ότι οι αγώνες εθνικής απελευθέρωσης είναι αλληλένδετοι σε όλο τον κόσμο και ότι η διεθνής αλληλεγγύη είναι μια σημαντική δύναμη στην αναζήτηση της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Κάθε επεισόδιο της εκπομπής «Liberate Cyprus – Defeat Imperialism» θα αναδεικνύει τόσο τις θεωρητικές όσο και τις πρακτικές πτυχές του αγώνα για ελευθερία, αναδεικνύοντας τις εμπειρίες των Κυπρίων και των λαών του κόσμου ενάντια στον ζυγό του ιμπεριαλισμού.

Διαβάστε περισσότερα →

Το νησί της Κύπρου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη γενοκτονία των Παλαιστινίων!

Κύπρος και Παλαιστίνη

11.11.2023 – Η Ένωσις Κυπρίων στέκεται άνευ όρων με τον παλαιστινιακό λαό και υποστηρίζει την αντίστασή του. Ο λαός της Κύπρου εκφράζει διαρκώς την αμετάθετη αλληλεγγύη του με τον γειτονικό της Παλαιστινιακό λαό. Κύπριοι και Παλαιστίνιοι έχουν γίνει θύματα συνεχιζόμενης κατοχής, εποικιστικής αποικιοκρατίας και παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου.

Διαβάστε περισσότερα →

Η Ένωσις Κυπρίων στο συνέδριο του Ενωμένου Μετώπου

United Front

07.09.2023 – Η Ένωσις Κυπρίων εκπροσώπησε την Κύπρο στο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο του Ενωμένου Μετώπου (Διεθνές Αντιιμπεριαλιστικό Ενωμένο Μέτωπο κατά του Φασισμού, του Πολέμου και της Καταστροφής του Περιβάλλοντος), που πραγματοποιήθηκε στη Θουριγγία της Γερμανίας.

Διαβάστε περισσότερα →

Διακήρυξη Παγκύπριας Κινητοποίησης για την Ελευθερία της Κύπρου

Παγκύπρια

Ελληνικά / Türkçe / English

20.07.2023 – Σήμερα, 49η επέτειος από την Τουρκική εισβολή, 49 πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο από τα κατεχόμενα όσο και από τις ελεύθερες περιοχές, δημοσιεύουν μια δήλωση που στόχο έχει να γίνει σημείο αναφοράς για τη λύση του Κυπριακού.

Διαβάστε περισσότερα →

Κυκλοφόρησε η έκδοση της Ένωσης Κυπρίων «Liberate Cyprus»

LIBERATE CYPRUS - Ένωσις Κυπρίων

05.06.2023 – Το νέο τεύχος της έκδοσης «Liberate Cyprus» της Ένωσης Κυπρίων είναι τώρα διαθέσιμο. Αυτό το τεύχος εστιάζει στο θέμα «Ελευθερία στην Δυτική Ασία και την Βόρεια Αφρική, Τερματισμός του Ιμπεριαλισμού».

Διαβάστε περισσότερα →

Τα Τιμητικά Βραβεία 2022 απονέμονται στην «ΣΕΖΟΝ Γυναίκες»

ΣΕΖΟΝ Γυναίκες

30.12.2022 – Η Ένωσις Κυπρίων απονέμει Τιμητικά Βραβεία για να αναγνωρίσει τις συνεισφορές Κύπριων ατόμων ή οργανώσεων στον αγώνα μας για την ανεξαρτησία. Τα Τιμητικά Βραβεία της Ένωσης Κυπρίων απονέμονται εις μνήμην του ηγέτη της Κυπριακής κοινότητας Δρ. Ιχσάν Αλή, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στον λαό του και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Διαβάστε περισσότερα →

Η ανάγκη για Ενιαίο Μέτωπο κατά του Φασισμού

United Front

(The need for a United Front against Fascism – Profile, future and further building of the anti-imperialist and anti-fascist international united front) *Contribution to the event of the International Coordination of Revolutionary Parties and Organizations

11.12.2022 – In 1922, the elites of Italy did very little to stop the rise of fascism. In fact, they welcomed it, after coming to the conclusion that fighting the fascists would only strengthen the left. Today, not much has changed.

Διαβάστε περισσότερα →

Παλαιστίνη και Κύπρος: Μια ιστορία αδελφότητας των λαών

Cypriots & Palestinians

(Palestine and Cyprus: A Story of Peoples’ Fraternity) *Contribution to the journal of “The Palestinian Liberation Struggle” published on 29th November 2022 on the occasion of Palestine Solidarity Day

29.11.2022 – The Union of Cypriots sees Cyprus and Palestine as two countries where imperialism has taken root in the heart of Western Asia. As long as these two national and colonial issues, which can be compared in different contexts, are not resolved, imperialism, colonialism, racism, sectarianism and Zionism will spread like cancer in the demands of the peoples of the region for peace, equality, brotherhood, bread and freedom.

Διαβάστε περισσότερα →

Όχι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις κατοχές!

Κατοχές της Κύπρου και της Ουκρανίας

25.02.2022 – Η Ένωσις Κυπρίων λέει «όχι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις κατοχές» με τις διεθνείς προοδευτικές δυνάμεις και τους λαούς του κόσμου!

Διαβάστε περισσότερα →

Υποστήριξη της κοινής πρωτοβουλίας των Κυπριακών εργατικών σωματείων

Κυπριακών εργατικών σωματείων

22.02.2022 – Παγιδευμένοι στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, οι Τουρκόφωνοι Κύπριοι προσπαθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους υπό την καταπίεση της τουρκικής κατοχής. Οι κοινωνικές, πολιτιστικές και οικονομικές πιέσεις που βιώνουν από το 1974 έχουν αυξηθεί περισσότερο από ποτέ. Οι Κύπριοι, που αποτελούν ένα μικρό μέρος του πληθυσμού που ζει στην κατεχόμενη βόρεια περιοχή της Κύπρου, αναγκάζονται από την Τουρκία να μεταναστεύσουν από την πατρίδα τους ως αποτέλεσμα των κοινωνικοοικονομικών πιέσεων που δέχονται λόγω της εποικιστικής αποικιοκρατίας που ξεκίνησε μετά την κατοχή.

Διαβάστε περισσότερα →

Το «Βραβείο Δρ. Ιχσάν Αλή» 2021 απονεμήθηκε στην Galeri Kültür

Galeri Kultur

31.12.2021 – Η Ένωσις Κυπρίων απονέμει Τιμητικά Βραβεία για να αναγνωρίσει τις συνεισφορές Κύπριων ατόμων ή οργανώσεων στον αγώνα μας για την ανεξαρτησία. Τα Τιμητικά Βραβεία της Ένωσης Κυπρίων απονέμονται εις μνήμην του ηγέτη της κυπριακής κοινότητας Δρ. Ιχσάν Αλή, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στον λαό του και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Διαβάστε περισσότερα →

Αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο τώρα!

Αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο τώρα!

27.08.2021 – Η Κύπρος είναι μια χώρα που κυβερνάται κατά του ίδιου της του συντάγματος. Η συναινετική τάξη της Κυπριακής Δημοκρατίας καταστράφηκε τρία χρόνια μετά την ανεξαρτησία της, λόγω της συνταγματικής κρίσης του 1963-64.

Διαβάστε περισσότερα →

Το πραγματικό όνομα της κατοχής: Παράνομοι έποικοι

Ισραήλ - Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου - Σημαία

02.07.2021 – «Κύπριοι και Παλαιστίνιοι ενωμένοι κατά των δίδυμων τρομοκρατών κατακτητών Τουρκία και Ισραήλ!» γράφει στις αφίσες της Ένωσης Κυπρίων στους δρόμους της Λευκωσίας. Δύο γειτονικοί λαοί δίνουν μια εθνική απελευθερωτική πάλη ενάντια στους κατακτητές που χρησιμοποιούν την ίδια ρητορική, τα ίδια ψέματα και την ίδια στρατηγική.

Διαβάστε περισσότερα →

Η Ένωσις Κυπρίων στην αντι-σύνοδο κορυφής «Όχι στο ΝΑΤΟ»

Όχι στο ΝΑΤΟ

15.06.2021 – Η Ένωση Κυπρίων εκπροσώπησε την Κύπρο και τους Κύπριους στην αντι-διάσκεψη «Όχι στο ΝΑΤΟ» που διοργανώθηκε από τις προοδευτικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο. Η αντι-διάσκεψη κορυφής πραγματοποιήθηκε στις 13-14 Ιουνίου 2021, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που φιλοξένησε τους αρχηγούς κρατών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε περισσότερα →

Η Ένωσις Κυπρίων για τη συνάντηση 5+1 του ΟΗΕ για την Κύπρο

UN 5+1 Meeting on Cyprus

29.04.2021 – Η Ένωσις Κυπρίων δημοσίευσε μια δήλωση με τίτλο «Το παραμύθι της ομοσπονδίας έχει τελειώσει – Ήρθε η ώρα να αποκαταστήσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία» στις 18 Σεπτεμβρίου 2020, σχετικά με την πρόταση της συνάντησης των Ηνωμένων Εθνών 5+1 για την Κύπρο. Και για άλλη μια φορά, τα αποτελέσματα της προαναφερθείσας συνάντησης που ολοκληρώθηκε σήμερα μας έβγαλαν σωστούς.

Διαβάστε περισσότερα →

Τα λαϊκά κινήματα του κόσμου χαιρετίζουν τον αγώνα των Κυπρίων

Union of Cypriots - ILPS - ICOR

29.04.2021 – Τα ενωμένα μέτωπα των δημοκρατικών, αντιιμπεριαλιστικών, σοσιαλιστικών, προοδευτικών και επαναστατικών κινημάτων του κόσμου, δημοσίευσαν δηλώσεις σχετικά με τις συνομιλίες για την Κύπρο που διεξάγονται στη Γενεύη 27-29 Απριλίου 2021.

Διαβάστε περισσότερα →

Οι Κύπριοι χαιρετούν τον Κουρδικό λαό και τον αγώνα του

Cypriot & Kurdish Solidarity

20.03.2021 – Η σχέση μεταξύ Κυπρίων και Κούρδων δεν είναι απλώς θέμα διεθνούς αλληλεγγύης. Η αδελφότητα των δύο εθνών βασίζεται στην κοινή μοίρα.

Διαβάστε περισσότερα →

Μάρτιος – Ο μήνας των επαναστάσεων, Ο μήνας του Γκιαούρ Ιμάμη

Γκιαούρ Ιμάμης

16.03.2021 – Το 1833, η ιστορία της Κύπρου είδε τον μεγαλύτερο απελευθερωτικό αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Ελληνόφωνοι και Τουρκόφωνοι Κύπριοι πολίτες και αγρότες ενώθηκαν ενάντια στην οθωμανική καταπίεση και οργάνωσαν εξεγέρσεις τη μία μετά την άλλη.

Διαβάστε περισσότερα →

Όχι στο ΝΑΤΟ και τον αποσχισμό στην Κύπρο!

Κύπρος

15.02.2021 – Όντας στο κέντρο της περιοχής που είναι ο στόχος του ιμπεριαλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο, η Κύπρος λειτουργεί ως ένα αβύθιστο αεροπλανοφόρο για το ΝΑΤΟ.

Διαβάστε περισσότερα →

Κάλεσμα για δημιουργία Ενωμένου Μετώπου κατά των υποτιθέμενων «νέων ρεαλισμών»

Νέος Ρεαλισμός

19.01.2021 – Πρόσφατα, ο πρώην υπουργός και φεντεραλιστής αναπληρωτής ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος Χάρις Γεωργιάδης κατέθεσε σε χαρτί ένα μανιφέστο με τίτλο «Νέος ρεαλισμός», το οποίο δηλώνει επισήμως ότι από τώρα και στο εξής η λύση των δύο κρατών αποτελεί μία επιλογή για την επιβίωση του «Ελληνισμού» στην Κύπρο.

Διαβάστε περισσότερα →

Η Ένωσις Κυπρίων παρουσιάζει το Φόρουμ Υποστηρικτών

Union of Cypriots Supporters Forum

13.01.2021 – Όλα τα κοινωνικά κινήματα δυσκολεύονται να λειτουργήσουν τις δημοκρατικές τους δομές κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα μέτρα των κυβερνήσεων και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μερικές φορές δημιουργούν διαφορετικά είδη εμποδίων για τα λαϊκά κινήματα, όπως εμείς, τα οποία έχουν υποστηρικτές από εθνικό επίπεδο και επίπεδο διασποράς.

Διαβάστε περισσότερα →

Τιμητικό Βραβείο της Ένωσης Κυπρίων για τον Σενέρ Λεβέντ

Sener Levent

28.12.2020 – Η Ένωσις Κυπρίων απονέμει Τιμητικά Βραβεία για να αναγνωρίσει τις συνεισφορές Κύπριων ατόμων ή οργανώσεων στον αγώνα μας για την ανεξαρτησία. Τα Τιμητικά Βραβεία της Ένωσης Κυπρίων απονέμονται εις μνήμην του ηγέτη της κυπριακής κοινότητας Δρ. Ιχσάν Αλή, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στον λαό του και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Διαβάστε περισσότερα →

60η επέτειος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυπριακής σημαίας

Consociationalism

16.08.2020 – 16 Αυγούστου. Πριν από 60 χρόνια, σαν σήμερα, το έθνος μας έγινε ανεξάρτητο μετά από αιώνες αποικιοκρατίας και ιμπεριαλισμού. Είναι η ημερομηνία που η ενιαία και συναινετική μας Κυπριακή Δημοκρατία κήρυξε την ανεξαρτησία της. Και είναι επίσης η ημερομηνία που ο Τουρκόφωνος Κύπριος Ισμέτ Γκιουνέι μας δώρισε την εθνική μας σημαία, τη σημαία της Δημοκρατίας της Κύπρου.

Διαβάστε περισσότερα →

Η μόνη λύση: Συναινετισμός, δηλαδή, Κυπριακή Δημοκρατία

Consociationalism

03.08.2020 – Ως Ένωσις Κυπρίων, πιστεύουμε ότι για την ενίσχυση της ενιαίας μας δημοκρατίας, μια πλουραλιστική δημοκρατία πρέπει να είναι ο απώτερος στόχος για όλους τους Κυπρίους. Όμως, σε αντίθεση με τους φεντεραλιστές ή άλλους διαχωριστικούς στη χώρα μας, γνωρίζουμε την αναγκαιότητα του τερματισμού της τουρκικής κατοχής και πιστεύουμε ότι ο μόνος τρόπος για να απονομιμοποιηθεί η ύπαρξη της Τουρκίας στο νησί μας είναι δυνατός μόνο με την «αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο». Επομένως, υποστηρίζουμε την ιδέα ότι ακόμη και αν οι Κύπριοι θέλουν να αποφασίσουν να αλλάξουν το σύστημα της κυβέρνησης, αυτό πρέπει να γίνει δημοκρατικά σύμφωνα με το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού απαλλαγούμε από τον παράνομο στρατό και τους εποίκους της Τουρκίας.

Διαβάστε περισσότερα →

Χαιρετίζουμε την επιστροφή της «Αβρούπα»!

British Bases - Cyprus

25.06.2020 – Ως Ένωσις Κυπρίων, θα θέλαμε να ανακοινώσουμε στο κοινό ότι καλωσορίζουμε την επιστροφή της εφημερίδας Αβρούπα με το όνομά της, η οποία αγωνίζεται γενναία ενάντια στην τουρκική κατοχή εδώ και δεκαετίες.

Διαβάστε περισσότερα →

Αναφορικά με την σχέση μεταξύ της Εκκλησίας και των κατακτητών

Λήδρας

14.04.2020 – Ως Ένωσις Κυπρίων, καταδικάζουμε και δημόσια την στάση της Εκκλησίας της Κύπρου και την προβολή από τον Αρχιεπίσκοπο και από αυτούς που ελέγχουν το Κυπριακό κράτος σήμερα ενός παράνομου τούρκου έποικου ως «Μουφτή της Κύπρου». Αναδεικνύοντας το θέμα η Ένωσις Κυπρίων θα ήθελε να διαφωτίσει τους κύπριους πολίτες για τη σκανδαλώδη σχέση μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και του αγαπημένου του Ερντογάν, Ταλίπ Αταλάι – μια σχέση που χρονολογείται σχεδόν μια δεκαετία.

Διαβάστε περισσότερα →

Επείγουσα κλήση: Οι εκλογές “ηγεσίας” στα κατεχόμενα δεν έχουν νομιμότητα!

Turkish-speaking Cypriot elections

03.02.2020 (αναθεωρήθηκε στις 09.06.2020) – Οι εκλογές για την Τουρκόφωνη Κυπριακή ηγεσία στις 11 Οκτωβρίου 2020 (προηγουμένως προγραμματισμένες για τις 26 Απριλίου 2020) στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου δεν έχουν καμία νομιμότητα στις τρέχουσες συνθήκες και αυτή η κατάσταση έχει φτάσει σε μια διάσταση που επηρεάζει όλους τους Κυπρίους και το μέλλον του Κυπριακού προβλήματος.

Διαβάστε περισσότερα →

Δήλωση για την επέτειο των επιθέσεων στην εφημερίδα Afrika

Afrika newspaper

22.01.2020 – As the Union of Cypriots, we are sharing with the public the statement from the International League of Peoples’ Struggle (ILPS), the world’s largest alliance of anti-imperialist and democratic movements, on the anniversary of the attacks on the Afrika newspaper.

Διαβάστε περισσότερα →

Η Ένωσις Κυπρίων είναι με την εφημερίδα «Αφρίκα»

Afrika Gazetesi Davası

15.05.2019 – Ως Ένωση Κυπρίων, θα θέλαμε να ενημερώσουμε όλους τους Κυπρίους και να εκφράσουμε την υποστήριξή μας για την τελική ακρόαση της εφημερίδας Αφρίκα που θα λάβει χώρα στις 16 Μαΐου.

Διαβάστε περισσότερα →

«Κίνημα Γιασεμί» Ευρωεκλογές 2019 – Ανακοίνωση Τύπου

Jasmine Movement Cyprus
Κίνημα Γιασεμί

Ελληνικά / Türkçe / English

13.03.2019 – Στις 26 Μαΐου προσερχόμαστε για τέταρτη φορά στις κάλπες για εκλογή των μελών του Ευρωκοινοβουλίου, μετά την ένταξη της πατρίδας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004. Τι είναι το «Κίνημα Γιασεμί» και γιατί συμμετέχει σ’ αυτές τις εκλογές;

Διαβάστε περισσότερα →

Η Ένωσις Κυπρίων είναι στο «Κίνημα Γιασεμί» για τις Ευρωεκλογές

Jasmine Movement & Oz Karahan & Union of Cypriots
Κίνημα Γιασεμί & Οζ Καραχάν & Ένωσις Κυπρίων

27.02.2019 – Ως Ένωσις Κυπρίων, πριν από λίγους μήνες δηλώσαμε την πρόθεσή μας να συμμετάσχουμε στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου 2019 με τον δικό μας υποψήφιο. Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε σε όλους τους Κυπρίους ότι ο κ. Οζ Καραχάν θα συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο του “Κινήματος Γιασεμί” του Σενέρ Λεβέντ, ως υποψήφιος της Ένωσις Κυπρίων.

Διαβάστε περισσότερα →