10η Οκτωβρίου – Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης με τον Κυπριακό Λαό

10η Οκτωβρίου - Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης με τον Κυπριακό Λαό

Ελληνικά / Türkçe / English

11.09.2024 – Με αφορμή τη δήλωσή μας για την 50ή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, η Ένωσις Κυπρίων επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της για την πλήρη απελευθέρωση της Κύπρου από την ιμπεριαλιστική κατοχή και την εποικιστική αποικιοκρατία. Για πέντε δεκαετίες, η κατοχή καταπιέζει τους τουρκόφωνους Κύπριους και συνεχίζει να αρνείται στους ελληνόφωνους Κύπριους το δικαίωμά τους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το νησί ως ένα αβύθιστο αεροπλανοφόρο, επιβάλλοντας ρυθμίσεις που μοιάζουν με απαρτχάιντ, όπως οι λύσεις της «δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας» ή των «δύο κρατών» για να διευκολύνουν τα εγκλήματα πολέμου, χρησιμοποιώντας πρόσφατα την Κύπρο για να υποστηρίξουν τις ενέργειες του «Ισραήλ» στην Παλαιστίνη και ως βάση για τους βομβαρδισμούς στην Υεμένη, τα οποία επιτρέπονται από το status quo που δημιούργησαν.

Απορρίπτουμε το ψευδές αφήγημα της Κύπρου ως «διαιρεμένου νησιού» και υπογραμμίζουμε την πραγματικότητα ότι η Κύπρος είναι κατεχόμενη. Επομένως, η λύση δεν είναι η λεγόμενη «επανένωση» υπό ιμπεριαλιστικούς όρους, αλλά η πλήρης απελευθέρωση της Κύπρου.

Στις 10 Οκτωβρίου 1964, το Κίνημα των Αδεσμεύτων υιοθέτησε μια διακήρυξη που επιβεβαίωνε την κυριαρχία, την ενότητα και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως απάντηση στις πρώιμες ενέργειες της Τουρκίας εναντίον του κυπριακού λαού, μια θέση που αναφέρθηκε και υποστηρίχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1965.

Ως Ένωσις Κυπρίων, ως εκ τούτου, γιορτάζουμε την 10η Οκτωβρίου ως Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης με τον Κυπριακό Λαό και καλούμε τους αντιιμπεριαλιστές σε όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν ή να ξεκινήσουν δράσεις αλληλεγγύης για την Κύπρο. Καλούμε τους προοδευτικούς να υπερασπιστούν την εδαφική και κοινωνική ακεραιότητα της ενιαίας Κυπριακής Δημοκρατίας, να στηρίξουν την εθνική και ταξική ενότητα των Κυπρίων, να αντισταθούν στην ιμπεριαλιστική κατοχή και να προωθήσουν τον ευρύτερο αγώνα για μια ελεύθερη Δυτική Ασία και Βόρεια Αφρική.

Απελευθερώστε την Κύπρο, ελευθερώστε τη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική, νικήστε τον ιμπεριαλισμό!