10 Ekim – Kıbrıs Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü

Union of Cypriots - 50th Anniversary of Invasion of Cyprus

Ελληνικά / Türkçe / English

11.09.2024 – Kıbrıs’ın NATO planlı Türk işgalinin 50. yıldönümünde yaptığımız açıklama ışığında Kıbrıslılar Birliği, Kıbrıs’ın emperyalist işgalden ve yerleşimci sömürgeciliğinden tamamen kurtarılması yönündeki kararlılığını bir kez daha teyit eder. İşgal, elli yıldır Türkçe konuşan Kıbrıslılara baskı uygulamakta ve Rumca konuşan Kıbrıslıların evlerine dönme haklarını ellerinden almaya devam etmektedir.

NATO güçleri adaya batmayan bir uçak gemisi muamelesi yapmaya devam etmekte, savaş suçlarını kolaylaştırmak için “iki toplumlu iki bölgeli federasyon” veya “iki devletli” çözümler gibi apartheid benzeri düzenlemeler dayatmakta, son olarak da Kıbrıs’ı “İsrail’in” Filistin’deki eylemlerini desteklemek ve Yemen’i bombalamak için bir üs olarak kullanmaktadır.

Kıbrıs’ın ‘bölünmüş bir ada’ olduğu yönündeki yanlış söylemi reddediyor ve Kıbrıs’ın işgal altında olduğu gerçeğinin altını çiziyoruz. Çözüm, emperyalist koşullarda bölünme ya da yeniden birleşmede değil, Kıbrıs’ın tamamen özgürleştirilmesinde yatmaktadır.

10 Ekim 1964’te Bağlantısızlar Hareketi, Türkiye’nin Kıbrıs halkına yönelik ilk eylemlerine yanıt olarak Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliğini, birliğini ve bağımsızlığını teyit eden bir deklarasyon kabul etmiş, bu pozisyon 1965’te Birleşmiş Milletler tarafından da referans alınmış ve desteklenmiştir.

Bu nedenle Kıbrıslılar Birliği olarak 10 Ekim’i Kıbrıs Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü olarak kutluyor ve dünya çapındaki anti-emperyalistleri Kıbrıs için dayanışma eylemlerine katılmaya veya bu eylemleri başlatmaya davet ediyoruz. İlericileri, üniter Kıbrıs Cumhuriyeti’nin toprak ve toplumsal bütünlüğünü savunmaya, Kıbrıslıların ulusal ve sınıfsal birliğini desteklemeye, emperyalist işgale direnmeye ve özgür bir Batı Asya ve Kuzey Afrika için daha geniş çaplı mücadeleyi ilerletmeye çağırıyoruz.

Kıbrıs’ı Kurtar, Batı Asya ve Kuzey Afrika’yı Özgürleştir, Emperyalizmi Yen!